Logo Midden Nedeland Makelaars

Rentmeester Jaap Ridderhof: al ruim 25 jaar makelaar in het buitengebied

Sinds eind 1993 mag Jaap Ridderhof zich beëdigd makelaar noemen. De directeur van Midden Nederland Makelaars oefent zijn vak al die jaren in twee talen uit: het algemeen beschaafd Nederlands en het Veluws dialect. “Boeren vinden het prachtig dat ik dezelfde taal spreek.”

Passie voor agrarisch bedrijf

Ridderhof, die zelf in Barneveld woont, weet nog goed hoe hij als kleine jongen graag bij zijn opa en oma op visite ging. Zijn grootouders hadden een boerderij in Kootwijkerbroek. Daar werd de kiem voor zijn huidige specialisme, het buitengebied in al zijn facetten, gelegd. “Hoe een boer denkt, hoe gek een boer met z’n vee is, hoeveel passie hij voor het buitenleven heeft; ik vind het prachtig om met agrariërs om de tafel te gaan”, zegt Ridderhof. 

Meer dan verkoop boerderij of woonboerderij

Uiteraard staat de 57-jarige makelaar boeren bij met de aankoop en verkoop van boerderijen, maar zijn werk in het buitengebied is veelzijdiger. Denk bijvoorbeeld ook aan de verkoop van campings, looonwerkers, horecabedrijven en andere objecten die zich buiten de bebouwde kom bevinden, net als de grote woningen in het buitengebied. “Of boeren die stoppen en geen bedrijfsopvolger hebben. Zij hebben bijvoorbeeld een taxatie van hun erf nodig”, weet Ridderhof. Verder is er ook nog de handel in dierenrechten en fosfaatrechten, die belangrijk zijn voor het aantal dieren dat boeren mogen houden. “Op al die verschillende aspecten verkijk je je als buitenstaander.”

Tweetalig Barneveld en Kootwijkerbroek

Dagelijks zit Ridderhof dus om de tafel met agrariërs. “Een goede makelaar verdient zichzelf terug”, benadrukt hij. Contact maken is voor hem simpel. “Ik ben gelukkig tweetalig”, lacht Ridderhof. Op commando gaat hij moeiteloos over op het ‘plat Barnevelds’, de taal die hij misschien wel het allerliefste spreekt. “Het Veluws dialect was vroeger heel normaal. Toen ik in Kootwijkerbroek op school zat, sprak iedereen het.” Met zijn plat Barnevelds is het ijs altijd snel gebroken. “Boeren op de Veluwe staan erom bekend dat ze de kat uit de boom kijken. Maar heb je eenmaal hun vertrouwen, dan kun je ook een potje bij ze breken. Oud-burgemeester Nairac heeft ooit over boeren gezegd: ‘Tis een goede prater die de zwijger overtreft.’ Dat vond ik wel een mooie, die ook nog eens raak is.”

Ridderhof belandde als boekhouder op 20-jarige leeftijd bij een bedrijfsonderdeel van PON. Die functie verruilde hij voor de Bondspaarbank, waar hij snel carrière maakte en bijvoorbeeld ook zijn assurantiediploma’s haalde. Hij werkte zich op tot kantoordirecteur in Voorthuizen. “Ik geloof dat de bedoeling was dat ik voor de spaarbank van 1845, zoals de Bondspaarbank ook wel genoemd werd, de commercieel directeur moest worden.” 

Op het spoor van de makelaardij

Ridderhof koos echter voor een buitendienstfunctie bij Univé. “Daarmee volgde ik wat mij boeide. Het verzekeren, werk waarin je risico’s afweegt en die waardeert, trok mij wel. Bovendien kon ik in de buitendienst veel op pad. Dat trok mij meer dan het werken op kantoor.” Bij Univé, een verzekeringsmaatschappij die altijd populair was onder agrariërs, werd Ridderhof op het spoor van de makelaardij gezet. “Naast verzekeringen deed Univé bijvoorbeeld ook nog in hypotheken, die gefinancierd werden door bijvoorbeeld het UWV en het GAK. Dat kon in die tijd allemaal nog. Tegenwoordig zouden daarbij, logisch natuurlijk, wel de nodige vraagtekens gezet worden.”

Veelzijdig Midden Nederland Makelaars

Univé ging verder op dat spoor en naast hypotheekverstrekking was de makelaardij ook interessant. Uiteindelijk nam Univé het Barneveldse makelaarskantoor Van den Broek & De Boer over, dat later weer verzelfstandigde in het huidige Midden Nederland Makelaars. Met Bob Schouten en Gerben Hartkamp geeft Ridderhof leiding aan het bedrijf. “We hebben alle drie onze eigen specialismes ontwikkeld. We geven elkaar veel vrijheid”, zegt Ridderhof.

Ridderhof werd op 1 december 1993 officieel beëdigd door de rechtbank. Dat laatste is anno 2018 niet meer mogelijk. Makelaars worden tegenwoordig erkend door de Vereniging van Makelaars (NVM). “Maar los daarvan is het behalen van je makelaarsdiploma net als het halen van je rijbewijs. Het betekent dat je de basis kent. Makelen is net als autorijden een ervaringsvak.” Met 25 jaar lang heeft Ridderhof inmiddels veel meters gemaakt. “Een kwart eeuw is lang, zeker in dit vak. Want het is een stressvol beroep en moet altijd bereikbaar zijn. Zes dagen per week gaat dit werk door. Daar moet je wel tegen kunnen”, weet Ridderhof. 

In al die jaren maakte hij hoogte- en dieptepunten mee. “Denk ik terug aan mijn beginjaren als makelaar, dan denk ik nog aan de typemachine en de tipp-ex. Koopaktes bestonden uit twee A4’tjes, hooguit drie. De derde was dan onze factuur, haha.” In al die jaren waren de mondiale economische ontwikkelingen terug te zien op de lokale woningmarkt. De economische crisis die in 2008 intrad, is daar een goed voorbeeld van, net als de huidige overspannen woningmarkt. “Te weinig of juist te veel kopers, het is altijd wat”, lacht Ridderhof. In dat opzicht is er een belangrijke overeenkomst met boeren, zo maakt de Barnevelder duidelijk. “Net als boeren hebben makelaars de naam dat zij altijd klagen. Maar zo ervaar ik dat niet.”

Maximaal genieten als agrarisch makelaar

En mocht dat cliché waar zijn, dan kan Ridderhof er eigenlijk niet mee zitten. Ook na 25 jaar makelaar in het buitengebied geniet hij nog dagelijks, zo benadrukt hij. “Onlangs liep ik voor een taxatie nog eens over zo’n verlaten boerderij met minstens tien hectare grond erbij. Ik zag een paar hazen wegschieten. Ja, op die momenten geniet ik maximaal van mijn werk.”

Kom in contact met Midden Nederland Makelaars

Vul het onderstaande formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij u terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bij het versturen gaat u akkoord met de privacy-voorwaarden.

Aangesloten en gecertificeerd bij: