Logo Midden Nedeland Makelaars

Wat is de rood-voor-roodregeling?

Rood voor Rood met gesloten beurs, ook wel Ruimte voor Ruimte genoemd, is een regeling die het onder andere voor particulieren en ondernemers mogelijk maakt om een nieuwe woning, schuur of aanbouw in landelijk gebied te realiseren. In ruil daarvoor moet onder meer een aanzienlijke oppervlakte aan schuren gesloopt worden.

Verkoop sloopmeters bij Rood voor Rood

Om een agrarisch bedrijf of een woonboerderij te mogen bouwen op het platteland, moeten er eerst sloopmeters worden verkocht. Vervolgens volgt er een functiewijziging. Om in aanmerking te komen voor de rood-voor-roodregeling moet u aan bepaalde criteria voldoen. Een voorwaarde is bijvoorbeeld het aantal woningen dat al in het gebied aanwezig is. De gemeente staat in het buitengebied woningbouw beperkt toe. Ook kan er sprake zijn van een stankcirkel. De agrarisch makelaar van Midden Nederland Makelaars kent de voorwaarden van de rood-voor-roodregeling en weet hoe het traject te begeleiden voor een optimaal resultaat. In Barneveld kunt u sloopmeters inzetten om bijvoorbeeld een woning of een bedrijfshal te bouwen. De woning of bedrijfshal kan veelal op hetzelfde kavel worden gerealiseerd. Dit kan soms ook op een andere plek, aan de rand van een dorp in de gemeente Barneveld of op zogenoemde clusterlocaties. Voor 1.100 sloopmeters kunt u vaak 500 meter hal bouwen. 

De agrarisch makelaar van Midden Nederland Makelaars is werkzaam in de de gemeente Barneveld, Scherpenzeel, Ede, Wageningen, Nijkerk en Putten. Een gebied dat ook bekend is als de regio Foodvalley. De sloopmeters zijn uitwisselbaar tussen gemeentes.

Rood voor Rood om leegstand op platteland te voorkomen

Volgens een berekening van Alterra, onderzoeksinstituut voor de groene ruimte, beëindigen tot 2030 naar verwachting 16.000 tot 24.000 agrarische bedrijven in Nederland hun werkzaamheden. Hierdoor komt 24 miljoen vierkante meter aan bedrijfsgebouwen vrij en 8 miljoen vierkante meter gebouwen met woonfunctie. Gevreesd wordt voor een enorme leegstand op het platteland. Een deel van de gebouwen krijgt een nieuwe functie. Ondanks dat verwachten de onderzoekers dat de helft van de gebouwen blijft leegstaan. De sloopregeling biedt uitkomst voor deze leegstaande schuren. In de regio van Midden Nederland Makelaars wordt volop gebruikgemaakt van de sloopregeling. Bel ons vrijblijvend voor meer informatie of een afspraak

Kom in contact met Midden Nederland Makelaars

Vul het onderstaande formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij u terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bij het versturen gaat u akkoord met de privacy-voorwaarden.

Aangesloten en gecertificeerd bij: