Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd een vast bedrag aan rente en aflossing (annuïteit) betaald. Zo betaalt u met de annuïteitenhypotheek steeds hetzelfde bruto bedrag. Bij aanvang is het aflossingsbestanddeel zeer laag, en het rentebestanddeel zeer hoog. Aan het einde van de looptijd geldt het omgekeerde.

Bruto maandlast blijft gelijk bij een annuïteitenhypotheek

De verschuldigde rente wordt berekend over de nog openstaande schuld. Omdat u steeds minder rente betaalt over een lager wordende schuld, stijgt de netto maandlast gedurende de looptijd van de hypotheek (de bruto maandlast blijft immers gelijk). In het begin zijn de maandlasten lager dan bij de lineaire hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek?

  • In de eerste jaren hebt u lagere maandlasten dan bij een lineaire hypotheek.
  • Omdat u rente betaalt over een steeds kleiner wordende schuld, zal de aflossing gedurende de looptijd van de hypotheek toenemen.
  • Aan het einde van de looptijd van de hypotheek hebt u geen schuld meer. U hebt uw huis dan volledig in eigendom zonder schuld.

Wat zijn de nadelen van een annuïteitenhypotheek?

  • De netto maandlasten stijgen gedurende de looptijd van de hypotheek
  • Doordat u maandelijks aflost op de hypotheekschuld, neemt het fiscale voordeel gedurende de looptijd van de hypotheek af.

Hypotheekrente aftrekbaar bij een annuïteitenhypotheek

De rente die u betaalt, kunt u onder voorwaarden aftrekken van de belasting. Vooral starters kiezen voor een annuïteitenhypotheek, omdat de nettolasten lager uitvallen in verband met de fiscale aftrek.

Meer weten?

Maak een afspraak met een hypotheekadviseur voor een gratis oriëntatiegesprek.

Afspraak maken