Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is nog steeds populair. En vanaf dit jaar kunnen nog meer (potentiële) woningbezitters gebruik maken van een hypotheek met NHG. De NHG-grens is namelijk gestegen naar € 290.000,- voor bestaande koopwoningen. Voor woningen waarbij wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen, ligt deze grens zelfs op € 307.400,-.

Wat is NHG?

Nationale Hypotheek Garantie is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst is lager dan de hypotheekschuld, betaalt de NHG de restschuld aan de geldgever. Met NHG beperkt u niet alleen de risico’s, maar bespaart u bovendien al snel honderden euro’s per jaar.

Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit, weet u zeker dat u een hypotheek hebt die past bij uw financiële situatie. Een hypotheek met NHG voldoet namelijk aan de normen die door het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) zijn vastgesteld voor verantwoord lenen. Dat is fijn om te weten. Daarnaast zorgt de NHG voor een extra vangnet ten tijde van verandering in de financiële situatie. Stel dat uw relatie eindigt of uw partner komt te overlijden. Of u hebt tijdelijk minder inkomen doordat u uw baan verliest of arbeidsongeschikt raakt. Dan is het toch fijn als u de hypotheek gewoon kunt blijven betalen. Hebt u een hypotheek met NHG, dan denkt de geldverstrekker met u mee om tot een oplossing te komen. Op deze manier kunt u toch uw hypotheek blijven betalen en in uw woning blijven wonen. Indien u de woning noodgedwongen moet verkopen tegen een lagere prijs dan de hypotheek, dan kan het zijn dat de restschuld door de NHG wordt kwijtgescholden.

Ook hypotheek met NHG voor senioren?

Bij hypotheekaanvragers die al AOW ontvangen of binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereiken, is het voor geldverstrekkers mogelijk om te rekenen met de werkelijke lasten. In combinatie met de garantiestelling van NHG maakt deze wijziging een verantwoorde verhoging van de leencapaciteit mogelijk voor senioren. In veel gevallen kan men hierdoor wél een nieuwe woning financieren. En vaak zelfs tegen lagere maandlasten!

Kosten hypotheek met NHG

Waarom niet iedereen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie neemt? Omdat de hypotheek hoger is dan de NHG-grens of dat de kosten voor NHG niet opwegen ten opzichte van de voordelen. De kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG zijn op dit moment 0,9% van de totale hypotheek. Deze kosten betaalt u bij het afsluiten van de hypotheek aan de geldverstrekker. Dus bij een hypotheek van € 200.000,- betaalt u € 1.800,- aan NHG-kosten. Het voordeel is wel dat deze kosten aftrekbaar zijn en snel zijn terugverdiend. Dit komt doordat u maandelijks een lagere hypotheekrente betaalt met een hypotheek met NHG.

Logo NHG

Meer weten?

Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Midden Nederland Hypotheken voor een gratis oriëntatiegesprek

Afspraak maken