Logo Midden Nedeland Makelaars

Kopen zonder voorbehoud financiering. Verstandig of niet?

Uw droomhuis is binnen handbereik. Er is een akkoord bereikt over de verkoopprijs. Ook over de inhoud van het koopcontract is overeenstemming bereikt, inclusief de clausule ‘voorbehoud van financiering’. Is het echter wel zo verstandig om deze clausule op te nemen? Midden Nederland zet de voor- en nadelen voor u op een rij.

Koopcontract: onder voorbehoud van financiering

Het is bijna een standaard clausule in het koopcontract. Verkocht onder voorbehoud van financiering. Een clausule die ervoor zorgt dat u als koper onder de verkoop kunt uitkomen op het moment dat u de financiering niet rond krijgt. Hiermee voorkomt u een eventuele boete die de verkoper kan opleggen op het moment dat de koop toch niet doorgaat. Vaak is dit 10% van de totale koopsom. Dit bedrag kan dus behoorlijk oplopen. En toch is het niet altijd verstandig om deze clausule in de koopovereenkomst op te laten nemen.

Bieden zonder voorbehoud, meer kans op koop

Op dit moment heerst een behoorlijke krapte op de markt. Er is meer vraag dan aanbod en woningen worden zelfs boven de vraagprijs verkocht. Dit houdt in dat er waarschijnlijk meer kapers op de kust zijn voor uw droomhuis. Hoe meer voorwaarden en clausules u in het koopcontract laat opnemen, hoe minder aantrekkelijk u wordt voor de verkoper. Dit houdt niet in dat u zonder meer deze clausule moet schrappen. Mocht u zeker zijn van de financiering, dan kan het schrappen van deze voorwaarde in uw voordeel werken. Een lager bod zonder voorbehoud van financiering kan zelfs aantrekkelijker zijn voor de verkoper dan een hoger bod met ontbindende voorwaarden.

Vooraf financiën op orde

Zoals gezegd loopt u een behoorlijk financieel risico als u besluit de koopovereenkomst te tekenen zonder voorbehoud van financiering. Tien procent op een koopsom van € 250.000,-betekent een boete van € 25.000,- wanneer blijkt dat u de financiering niet rond krijgt. Wanneer weet u dat u het risico wel kunt lopen?

    • U hebt een duidelijk beeld van uw financiële situatie. Dit vergt wel wat vooronderzoek. De hypotheekadviseur van Midden Nederland helpt u hier graag bij.
    • Een taxatie door Midden Nederland en een bouwkundige keuring laten zien wat uw huis echt waard is en wat u dus moet lenen. Houd er rekening mee dat u 100% van de marktwaarde van het huis aan maximale hypotheek kunt lenen.
    • Hebt u eigen geld dat u kunt inbrengen? Dan is de kans ook groter dat u zonder problemen een hypotheek krijgt. De bank loopt immers minder risico en verstrekt de hypotheek dus eerder.
    • Een vast contract bij uw werkgever en zo min mogelijk (studie)schulden dragen ook bij aan een succesvolle afronding van de hypotheekaanvraag.

Bovenstaande voorwaarden zijn geen garantie voor het slagen van de hypotheekaanvraag. Wel dragen ze bij aan het verminderen van het risico voor de bank en voor uzelf. Het voordeel van een gesprek bij Midden Nederland Hypotheken is dat u de hypotheek en de woning onder één dak regelt. Dit versnelt vaak het kopen van uw droomhuis.

Is het verstandig voor u om ook daadwerkelijk te kiezen voor een koopovereenkomst zonder voorbehoud van financiering? Dat is een afweging die per situatie verschillend is. Overweegt u een koopovereenkomst zonder deze clausule? Streep dan de risico’s af tegen de voordelen die het u oplevert voordat u een keuze maakt. Midden Nederland Hypotheken helpt u graag bij het maken van de berekening.

Kom in contact met Midden Nederland Makelaars

Vul het onderstaande formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij u terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bij het versturen gaat u akkoord met de privacy-voorwaarden.

Aangesloten en gecertificeerd bij: